Inleiding

De huidige Coronacrisis toont eens te meer aan dat hygiëne belangrijk is. Zo worden we geadviseerd om vaker onze handen te wassen en ons gezicht niet met onze handen aan te raken. Dat is op dit moment heel erg belangrijk om de verspreiding van het Coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen of in ieder geval toch te vertragen. Ook in “normale” tijden is het verstandig om goed op onze hygiëne te letten. En dat brengt ons op VR headsets en hygiëne. De klanten van VR Lab maken gebruik van Virtual Reality voor de meest uiteenlopende toepassingen. Bijna altijd is het zo dat de gebruikte VR headsets door meerdere personen, na elkaar, gebruikt worden. En die headsets zitten middels de face-cover een tijdje op het gezicht van de gebruiker en komen vervolgens in aanraking met het gezicht van de volgende gebruiker. Dit kan dus een bron vormen van besmetting. Duidelijk dus dat we hier aandacht voor moeten hebben. Helaas biedt de documentatie van de leveranciers weinig informatie over dit onderwerp. In dit document beschrijven we daarom eenvoudige maatregelen die getroffen kunnen worden om op een hygiënische manier de VR headsets te gebruiken en ze zo veilig mogelijk te delen. We hebben links opgenomen naar relevante producten op de website van Unbound VR. VR Lab heeft geen relatie met Unbound VR en verdient niet aan de doorverwijzing.

Als we nieuwe informatie vinden of krijgen van de leveranciers van de headsets zullen we updates plaatsen op onze LinkedIn pagina.

Voorkomen is beter dan genezen

Eigenlijk moeten we ervoor zorgen dat de VR headset en in het bijzonder de face-cover niet vies wordt. De schoonste manier is het gebruik van een gezichtsmasker dat direct contact tussen de huid en de VR headset voorkomt. Er zijn universele gezichtsmaskers te koop die je voor alle VR headsets kunt gebruiken. Na gebruik gooi je het gezichtsmasker weg. Een goede optie voor deze universele maskers kun je hier bij Unbound VR vinden. 

Als alternatief kunnen er ook een katoenen hoes over de gewone face-cover geplaatst worden. Je kunt die hoesjes eenvoudig wisselen en na gebruik uitwassen. Enerzijds beschermen ze de face-cover en anderzijds, door ze te wisselen en uit te wassen, bevorderen ze de hygiëne. Let op dat je het hoesje voor de juiste headset kiest. Deze oplossing is niet voor alle headsets beschikbaar. En op dit moment is dit hulpmiddel niet beschikbaar voor de Oculus Go.

Schoonmaken van de face-cover

Of je nu wel of geen gebruik maakt van een katoenen hoes, wegwerphoes of wegwerpmasker, het is altijd van belang om de face-cover regelmatig schoon te maken. Probleem is hierbij wel dat bijna alle standaard face-covers (te herkennen aan het ontbreken van branding van b.v. VR Cover) helemaal niet goed schoon te maken zijn! Ze zijn wel heel comfortabel maar ook van materiaal gemaakt wat weliswaar gemakkelijk vocht opneemt maar niet gemakkelijk af te nemen is. VR Lab adviseert dan ook altijd gebruik te maken van een vervangende face-cover, eentje die wel schoon te maken is. Gelukkig zijn die voor alle courante headsets beschikbaar. Het zijn vervangingen die meestal van PU-leer gemaakt zijn. Deze kunnen schoongemaakt worden met een desinfecterende spray of een (desinfecterend) schoonmaakdoekje. Een ideale oplossing dus! Verwijder de face-cover wel voordat je deze desinfecteert met spray, want schoonmaakmiddel kan de optieken van de VR headset beschadigen!

Hieronder een link voor de meest gebruikte VR brillen:

Voor maximale hygiëne combineer je deze covers met plakbare wegwerpmaskers.

Schoonmaken van lenzen, headset en controllers

De lenzen van een VR headset zullen nooit je gezicht raken en zijn daarom vanuit hygiënisch standpunt wellicht niet zo interessant. Maar voor een optimaal resultaat wil je ze natuurlijk wel schoon houden. De lenzen in een VR headset zijn het belangrijkste en meest kwetsbare onderdeel! Voorzichtigheid is dus geboden bij het schoonmaken hiervan. Je kunt ze schoonmaken met een microfiber doekje. Maak ze nooit en te nimmer schoon met tissues, keukenpapier of iets dergelijks. Als de lenzen echt vies zijn kun je schoonmaken met een spray die speciaal voor de lenzen gemaakt is.

De headset en controllers maak je in principe ook schoon met een microfiber doekje. Gebruik ook hiervoor de desinfecterende spray om ze weer helemaal schoon te maken. 

Ter afsluiting

Met bovenstaande tips kunnen VR headsets schoon gehouden worden en op een hygiënische manier gebruikt worden. Denk hier aub niet te licht over. Veel VR headsets worden voor de toepassingen die onze klanten gebruiken door heel veel verschillende mensen, vaak snel achter elkaar, gebruikt. Aandacht voor hygiëne is dan heel belangrijk. Coronavirus of niet!

En natuurlijk vraag je een gebruiker om handen en gezicht voor- en na gebruik van de headset even te wassen. Better safe than sorry!